Cari Blog Ini

Khamis, 1 Disember 2011

MARI BELAJAR BAHASA IBAN

Ni aku nak ajar korang serba sedikit asas Bahasa Ibunda ku iaitu Bahasa Iban

                                              

Iban atau Sea Dayak adalah suku kaum terbesar di Bumi Sarawak. Rata-rata orang Iban ni boleh dijumpai di setiap pelusuk Negeri Sarawak dan adakalanya terdapat sedikit perbezaan bahasa dan sebutan mengikut daerah. Lain-lain info cari di google ok? hihiiii...

Mari kita mulakan Kelas Belajar Bahasa Iban :

BASIC WORD

Saya - Aku
Kamu - Nuan, Dik
Dia - Ia
Mereka - Cidak
Tidak Tahu - Enda Nemu
Bukan - Ukai
Makan - Makai
Mandi - Mandi
Tandas - Agu, Jamban (ni jarang la guna kot)
Tidur - Tindok
Kencing - Kemi
Berak - Birak
Perempuan - Indu

Lelaki - Laki , Bujang (jarang pakai juga)
Tiada - Nadai
Mahu - Ka
Mana - Dini
Ke Mana - Kini
Macam Mana - Keni / Bakani
Kekasih - Sulu
Ada - Bisi
Ke (merujuk kepada tempat yang dituju) - Ngagai
Naik (kenderaan) - Nepan
Naik (tangga) - Niki


Ini penting untuk mengelakkan salah faham bahasa hahaha....

Laki punya belalai - pelir / butuh
Pempuan punya - pukak / puki
Bontot - burit / tumbong
Clitoris - keting (urat keting?? ooppsssss hahahaa...)
Bersetubuh - bamput / besaki 
Bonggolan di dada wanita - tusu


PERTANYAAN & JAWAPAN

Korang nak pegi mana ? - Kitak ka kini?
Kami nak ke KFC.         - Kami ka ngagai KFC

Awak sudah makan?  - Dik dah makai?
Saya dah makan dah.  -Aku dah makai.

Macam mana nak pergi ke KLCC?   - Keni / Bakani ka ke KLCC?

Awak dah ada kekasih ke?                          - Dik dah bisi sulu ka?
Tak der.. ko nak saya yang juling ni?            - Nadai...dik ka ke aku ke juling tuk ka?
Korang nak makan apa? - Kitak ka makai nama?

Ok tu je untuk kelas ari ni hahaa...jumpa lagi di lain waktu..adiosss~~!!

19 ulasan:

  1. aku sygkan kau

    BalasPadam
  2. Balasan
    1. SULU (MERUJUK KEPADA KEKASIH)
      SAYAU (MERUJUK KEPADA SAYANG PADA SESEORANG)

      Padam
  3. saya tak faham apa awak cakap


    # dalam bahasa iban dia apa ?

    BalasPadam
  4. mahu pulang sudah saya ni ..rindu lah dengan mereka tu nanti . :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. sory lama tak buka blog ni haha

      - Ka pulai dah aku tok...lelengau meh aku ke sida ia ila.. -

      Padam
  5. mintak translatekn ayt ni ?

    > ..boleh la sikit2 ..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. ulih la mimit mimit..hehe

      Padam
  6. Tolong translate kn ayt ni leyh? #daddy bila nak balik sini..kami rindu dekat daddy..

    BalasPadam
    Balasan
    1. sori lambat

      # daddy, kemaya ka pulai kitu... kami lelengau ke daddy #

      Padam
  7. tolong translate ini...please..
    yang sudah lepas tu..sudah la...aku cuma risau sama kamu...itu saja

    BalasPadam
    Balasan
    1. sorry lambat tp harap dpt membantu

      # utai ke udah..udah la.. aku minta irau ke nuan .. nya aja.. #

      Padam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...